Prima pagina

Internet

Configurare PC

E-mail

World Wide Web

Download

Carte de oaspeti

Feedback Links

Liste de discutii

    Listele de discutii ( mailing lists ) reprezinta o forma de comunicare a informatiilor intre persoane din ce in ce mai populara . O astfel de lista contine adresele de e-mail ale unor utilizatori . Un mesaj primit pe adresa listei este difuzat automat tuturor membrilor listei. 

    Datorita faptului ca cea mai mare parte a utilizatorilor Internet folosesc cu preponderenta e-mail-ul, si datorita costurillor de conectare la Internet, a rezultat necesitatea de organizare a unor grupuri de discutii intre aceste miloane de utilizatori, grupuri care sa se bazeze pe o distributie selectiva a e-mailurilor. Astfel un utilizator se poate abona ( de obicei gratuit ) la una din listele de discutii din domeniul care îl intereseaza , urmând sã primeasca zilnic ( sau saptaminal - dupa cum decide ) zeci de scrisori pe tema respectiva care reprezinta discutiile din grup . Aceste scrisori pot fi citite, se pot pastra sau sa li se raspunda pe adresa privata ori pe adresa grupului continandu-se astfel discutia .

    Sa vedem citeva clasificari ale listelor de discutii :

  • tip newsletter  ( in care numai moderatorul sau proprietarul listei publica mesaje)  

  • liste de discutii propriu-zisa ( in care orice membru poate trimite mesaje la toata lista ) 

    • moderata ( orice mesaj este aprobat de moderator) 

    • nemoderata - mesajul ajunge pe lista fara a fi verificat de cineva 

- liste in care orice persoana poate sa devina membru la o simpla cerere in acest sens ( open membership ) sau

- liste in care pentru a deveni membru trebuie ca cererea ta sa fie aprobata de cãtre proprietarul listei ( restricted membership ) 

  • liste care permit atasamentele la e-mail si
  • liste care nu permit atasamentele la e-mail 

- liste in care prin apasarea butonului reply mesajul merge la toate lista sau

- liste in care prin apasarea butonului reply mesajul merge la persoana care a scris mesajul 

    De obicei o lista de discutii are o eticheta specifica care apare in subiectul oricarui mesaj pentru a le diferentia de celelalte care apare intre paranteze dreptunghiulare [ ] - de exemplu lista primulpas va avea ca subiect al mesajului :  " [primulpas] subiect mesaj "

    La abonare sau ulterior utilizator are posibilitatea de a opta pentru primirea mesajelor normal , digest - adica toate mesajele scrise intr-o zi sau saptamina va vor veni intr-un singur e-mail - sau web - adica veti putea citi mesajele pe web la adresa grupului, fara a le primi in cutia de posta electronica. 

    Majoritatea listelor de discutii gratuite permit abonarea si dezabonarea la lista respectiva prin trimiterea unui simplu e-mail gol ( adica fara sa aiba ceva scris la subiect sau in corpul mesajului ) la o adresa specifica. 

    Sa luam drept exemplu lista de discutii Primul Pas ce a fost creata pentru a facilita schimbul de idei intre incepatorii din Internet . Asadar tema o reprezinta intrebari si raspunsuri cu privire la Internet si numai un astfel de mesaj ar trebui trimis la acest grup.     

    Pentru a te abona la grup este suficient sa trimiti un mesaj gol la adresa primulpas-subscribe@yahoogroups.com . Apoi vei primi un mesaj automat din partea moderatorului la care trebui sa-i dai un simplu reply pentru a deveni membru ( se foloseste aceasta procedura pentru a evita ca cineva sa foloseasca cu rea-credinta adresa ta de e-mail ) .

    Pentru a te dezabona este suficient sa trimiti un e-mail gol la adresa primulpas-unsubscribe@yahoogroups.com 

    Pentru a trimite un mesaj la toti membrii listei foloseste adresa de e-mail primulpas@yahoogroups.com , iar pentru a vedea pagina cu caracteristicile listei acceseaza adresa http://groups.yahoo.com/group/primulpas

   Primulpas este o lista de discutii nemoderata, in care poti deveni membru prin simpla cerere ( open membership ), nu se permit atasamentele la e-mail si prin apasarea butonului de reply la unul din mesajele listei, aceasta va fi trimis la toti membrii listei. 

    Inainte de a trimite mesaje la o lista de discutii in care va inscrieti va rog sa cititi si sectiunea Reguli de urmat in listele de discutii 

    Iata si citeva adrese unde puteti gasi liste de discutii : 

    Rolistindex - www.rolistidex.net - index pentru liste de discutii si reviste trimise prin e-mail in românã 

    Yahoogroups - www.yahoogroups.com 

    Topica - www.topica.com 

 

Romania Virtuala.org


Prima pagina

Internet

Configurare PC

E-mail

World Wide Web

Download

Carte de oaspeti

Feedback Links

Adrian Andrisan - Ady

Bogdan 

© Copyright 2001-2004

 Toate drepturile rezervate