Prima pagina

Internet

Configurare PC

E-mail

World Wide Web

Download

Carte de oaspeti

Feedback Links

 

Opera – un altfel de browser

Autor : Ciobanu Ionut-Georgian

            

Salutare! Acest articol isi propune sa te convinga pe tine, cititorule, sa renunti la folosirea browserului tau curent si sa incepi sa folosesti „Opera”. De fapt, nu trebuie sa renunti la cel pe care-l folosesti, le poti folosi pe amandoua simultan. Vei alege singur pana la urma.
          
In primul rand cred ca se cuvine sa ma prezint: ma numesc Ciobanu Ionut-Georgian, asta e a 17-a oara cand vad ninsoarea si sunt elev de liceu, la profil de Mate-Info. Evident, sunt pasionat de calculatoare. Ca experienta cu browserele, am utilizat Internet Explorer (il vom numi de acum pe scurt IE) versiunile 4.0, 5.0, 5.5 (cea din Windows 98) si 6.0 (cea din WindowsXP, care e disponibila gratuit pe Internet), Netscape Communicator (nu mai stiu exact ce versiune, oricum nu si ultima), un browser care arata foarte frumos – Neotrace parca se numea- dar care merge foarte prost, precum si Opera – versiunile 3.0, 4.0. 5.2 si 6.0 (ultima versiune).
          
Bun, dac
a ai inteles ce am spus pana aici probabil ca te intrebi care e diferenta intre browsere. Doar fac toate acelasi lucru, nu ? Da, dar fiecare are performante diferite, dupa cat de talentati au fost creatorii lor si scopurile urmarite . Unele sunt mai rapide, altele mai sigure, altele arata mai frumos, etc. Dupa o experienta de cativa ani buni (nu-s chiar asa multi, dar tre’ sa ma dau si eu mare, nu ? ) am hotarat ca cel mai bun este Opera.


Ce e domle’ cu Opera asta?

            Probabil cei mai multi dintre voi folositi IE sau Netscape (care sunt programe gratuite). Desigur, mai exista si alte browsere (vezi Chip special din decembrie 2001), dar nu sunt la fel de raspandite ca acestea.
          
Internet Explorer este inclus
in Windows 9x / Me / XP, deci daca ai instalata o versiune de Windows mai noua decat Win 3.x (asta e mort si ingropat.- chiar, tre’ sa-i facem parastasul !) inseamna ca ai IE instalat. Ca sa afli versiunea (cea mai noua e 6.0) dai click in dreapta-sus pe „Help” iar apoi selectezi „About”. 
            Nota: Chestia asta merge cu 99% din programele de Windows,
in caz ca vrei sa afli exact ce versiune e !

          
Netscape Communicator e o aplica
tie „stand-alone” (adica de sine-statatoare” care poate fi instalata separat). Am folosit programul asta o vreme din curiozitate ai m-a enervat teribil, pentru ca are un „splash screen” (o poza care apare si-ti spune ce e cu el, ce face, etc) care nu face decat sa prelungeascã timpul de pornire al acestuia. Plus ca tine jenant de mult sa incarce toate plug-in-urile lui (niste parti componente, ajungem si la ele).

Si acum sa intram cu adevarat in subiect: OPERA.

                NOTA : Precizam de la inceput , ca programul OPERA este de tip este shareware - deci il poti folosi numai pentru 30 de zile gratuit , dupa care trebe sa platesti
            Il poti gasi la www.opera.com daca vrei sa-l incarci sau pe CD-urile de la revistele despre calculatoare (de ex. CHIP nr.100). Principala diferena intre el si celelalte doua la care ma voi referi (IE si Netscape) este modul in care este conceput. La IE si Netscape, daca vrei sa vizualizezi mai multe pagini Web simultan (odata si odata tot o sa capeti acest obicei) trebuie sa rulezi mai multe instante ale acestuia (adica sa-l pornesti de mai multe ori, odata pentru fiecare pagina pe care vrei sa o vezi n paralel). Opera in schimb este conceput ca un program MDI (Multiple Document Interface). Asta inseamna ca pentru fiecare pagina pe care vrei sa o vezi in paralel trebuie sa deschizi un nou document in interiorul aceleiasi instante de Opera. Asta duce in primul rand la o utilizare mult mai eficienta a resurselor sistemului (mai ales al memoriei RAM). De exemplu, programul Paint din Windows este SDI (Single Document Interface), pe cand Word –ul este MDI. Pe scurt asta inseamna ca poti avea mai multe ferestre in interiorul uneia singure, principale. Un alt avantaj evident este viteza mult mai mare cu care se incarca in memorie (porneste). Ce-i drept, are si el un splash screen, dar acesta nu e chiar asa de enervant (de fapt chiar arata bine). Pe langa celelalte browsere, Opera este foarte configurabil. La IE si Netscape poti doar sa faci sa dispara anumite elemente din interfata (sau sa apara), dar pozitia si aspectul lor sunt fixe (sau foarte putin personalizabile). Inainte de a trece la detalierea modului de configurare al acestui browser (si implicit si enumerarea caracteristicilor lui), tin sa mai scot in evidenta trei calitati care fac Opera un adevarat prieten al tau :
          
1. Dac
a in timp ce navighezi pe Internet se blocheaza calculatorul (si crede-ma, daca ai Windows SE VA BLOCA destul de des) si tocmai te uitai la niste pagini interesante pe care le cautasesi timp de doua ore si mai bine, data viitoare Opera te va intreba daca vrei sa reiei lucrul de unde terminara-ti ultima sesiune ! Eu unul l-am instalat de 3 saptamani si deja m-a salvat de 5 ori cu chestia asta. Ce-i drept, si la IE ºi Netscape ai putea sa faci acelasi lucru (sa reiei de unde ai ramas) dar mai greu, caci va trebui sa cauti tu prin „istoria” paginilor vizitate pe cele la care ramasesesi.
            2. Sistemul de gestionare
si importare al adreselor favorite din alte programe este MULT mai eficient si mai usor de utilizat.
            3. Are suport pentru limba romana ! Adica meniurile pot fi afisate in limba romana. Fisierele speciale pentru limbi le gasiti tot pe siteul www.opera.com . Deocamdata nu exista pentru ultima versiune, dar e interesant faptul ca exista aceasta posibilitate (pentru versiunile 4.0 si mai vechi gasiti fisierele pe site-ul lor). Asta inseamna ca necunoasterea limbii engleze nu va mai fi un impediment.

        GATA ! L-am luat ! Da’ nu merge cum vreau eu !

Una dintre etapele care ar putea pune probleme in utilizarea acestui browser este setarea sa. Daca dai click pe File>Preferences („ > „ inseamna ca selectezi prima optiune, apoi a doua si tot asa) o sa ai n fata o lista de vreo 30 de categorii, fiecare cu o pleiada de optiuni. Faptul ca are multe optiuni nu este un minus, ci din contra. Inseamna ca TU ai mai multa putere asupra a ceea ce face acest program. Chestia mai grea e, ...cum o exerciti?
           
Acum o sa iau pe rand fiecare categorie si o sa explic in mare ceea ce face. Ordinea si modul de aranjare difera sensibil de la o versiune la alta, dar in principiu sunt aceleasi denumiri si optiuni. Majoritatea am invatat sa le folosesc citind fisierul de Help, deci ar fi cazul sa faci acelasi lucru. Voi insista doar asupra chestiilor mai importante. 
            Nota:
In fisierul de Help am gasit unele optiuni neexplicate. Daca ai vreo problema inscrie-te pe lista de discutii de pe acest site si acolo iti voi raspunde.
            Dup
a cum am mai spus, ca sa accesezi optiunile in Opera, trebuie sa dai click pe „Filesi apoi din meniul care apare sa selectezi (si sa dai click, evident) pe „Preferences”.
            Recomand
arile pe care le-am facut sunt pentru cei care nu se pricep si nu stiu ce sa faca. Asta nu inseamna ca sunt cele mai bune. Daca intelegi ce face o anume optiune si nu iti place alegerea mea, esti liber sa o schimbi. Nu inseamna ca e mai buna sau mai proasta. Tocmai de aceea se numeste „personalizare”. Browserul va functiona corect indiferent de modul cum il setezi (ma rog, exista si niste optiuni la care nu e bine sa umbli daca nu stii, dar voi mentiona acest lucru daca e cazul).

Iatã categoriile si unele optiuni explicate 
       (cele care mi se par mai importante):

Start and exit: modul cum se comporta Opera cand il pornesti si il inchizi. Recomand folosirea unei pagini de start (Home page) locala (de pe calculatorul tau). Am pus la dispoziþie una pe care o folosesc eu aici. Este mai bine asa pentru ca nu se conecteaza automat la Internet cand porneste, ci cand dai click pe un link. Dezactivati cele doua casute din partea de jos. Pentru a activa pagina pe care ai incarcat-o de aici ca pagina de start, cel mai simplu este sa iesi din optiuni, selectezi File>Open, navighezi pana la locul unde ai salvat-o pe calculator (daca nu stii cum fugi la magazin si cumpara o carte despre utilizarea calculatorului, nu ma intreba pe mine ) si o deschizi. Apoi selectezi Navigation>Home page iar in caseta care iti apare apesi pe butonul „Set active” (vezi ca s-ar putea sa fie doua). Daca nu reusesti  asa, te duci inapoi la Preferences si scrii acolo adresa manual.
            Languages: de acolo setezi limba meniurilor (daca ai instalat-o) precum
si limba in care sa-ti afiseze paginile de internet (daca exista versiuni multilingve pentru acestea, daca nu iti afiseaza in limba paginii). Poti seta mai multe limbi, in centru. Opera va verifica in ordinea afisatã acolo (si pe care desigur o poti schimba).
            Browser look (am s
arit peste doua care nu mi se par importante pentru incepatori): aici setezi modul in care arata Interfata:(culori, poze, dimensiunile butoanelor, etc).
            Browser layout: Categorie FOARTE util
a. Aici poti seta cum si unde apar diferitele elemente de interfata (meniuri, butoane, bare de stare, etc). Aici e de lucru pentru a maximiza suprafata vizibila a paginii vizitate fara incarcarea excesiva a interfetei, dar pastrand elementele importante. Ma voi opri mai mult asupra ei:

          
Main bar:aici se afl
a cele mai folosite butoane cum ar fi :Back, Forward, Stop, Refresh. Recomand folosirea icoanelor mici si textului simultan (images and text on right). Icoanale mici le activezi din categoria Browser look.
          NOTA :
La casu
tele de mai jos (check buttons se numesc) selecteaza doar „Show page buttons”, „Show zoom field”, „Wrap toolbar into rows”. Detalii in presa si in magazine :). Daca esti curios ce fac aceste optiuni citeste Help-ul. Restul optiunilor sunt ok.

          
Windows: aici se configureaz
a comportarea ferestrelor care apar si contin pagina Web propriu-zisã. Dezactiveaza „Show window size”.
          
Page style: selecteaz
a 100% ca „Default zoom”.
          
Default browser: aici pute
ti opta dacã Opera e browserul folosit implicit de calculator cand e cazul sa acceseze o paginã de Web. Da click pe „Select all” daca doresti acest lucru si activeaza „Check if Opera is the default browser on start-up” pentru a verifica automat daca nu a preluat alt program acest rol. Alegerea iti apartine, browserele functioneaza corect in oricare dintre cazuri.
         
History and cache: ei bine, aici e de munc
a, pentru ca de aici poti imbunatati performantele. Pentru History e bine sa dai valori cat mai mari, pentru a pastra o evidenta a paginilor vizitate. De obicei un numar intre 50 si 500 este recomandabil. Nu ocupa mult spatiu pe hard-disk. Disk cache se refera la spatiul maxim in care poate salva documentele si imaginile vizionate. In momentul in care depaseste spatiul alocat sterge intrarile cele mai vechi. Evident, doar cat e nevoie, nu pe toate. Daca ai un hard-disk cu vreo 100 MB liberi (cu cat ai mai mult cu atat e mai bine) aloca aproximativ 20.000 KB. Asta inseamna 20 MB (MB=megabyte). Aceasta optiune accelereaza incarcarea paginilor deoarece ele sunt salvate pe calculator iar la revizitarea lor Opera incarca doar elementele mai noi (daca exista). Ram cache hotaraste cata memorie RAM e alocata pentru pastrarea elementelor. Daca ai 32 MB de RAM e bine sa dezactivezi  „Enable automatic Ram cache” si sa scrii 4000 in ambele casute. Pentru aceste valori consulta Help-ul. Acolo gasesti mai multe valori orientative. In principiu aloca o optime din memoria disponibila.

Utilizarea Opera

            Desi nu mi-am propus ca acest articol , sa fie un manual de utilizare ci mai mult o prezentare, m-am hotarat sa descriu foarte pe scurt anumite operatii ce iti vor fi utile.
          
Adaugarea de Bookmarks (semn de carte
in engleza). Un „Bookmark” este sinonimul unui „Favourite” din IE (halal explicatie, nu ?). Adica daca iti place o pagina si vrei sa o adaugi la o lista pentru a o revizita mai tarziu, o adaugi si regasesti aici. Pentru a salva adresa unei pagini care-ti place, da click pe Bookmarks>Add here (sau Add  to active folder). Pentru a o reincarca, da click pe Bookmarks> <<Titlul paginii pe care vrei sa o accesezi >>sau da click pe „Hotlist” in bara de meniuri de sus si vezi ca trebuie sa fie pe acolo.
          
Ca s
a vezi lista cu paginile vizitate (treaba ta de ce) da click pe Window>Special>History.

          
Cam at
at deocamdata. Am inclus si fisierele cu setãri pentru Opera 5 aici si Opera  6 aici. Pentru a le folosi copiaza-le in directorul Opera. Nu stiu sigur daca vor functiona corect pentru ca ele retin si niste cai ale unor fisiere. E posibil ca Opera sa corecteze aceste lucruri automat. Pentru mai multa siguranta, inainte de a copia fisierul cu setari muta-l pe cel initial in alta parte.

Daca aveti probleme sau daca aveti comentarii asupra articolului va rog sa ma contactati la cosminvest@xnet.ro


Navigare placuta ! 

Autor : Ciobanu Ionut-Georgian

Romania Virtuala.org


Prima pagina

Internet

Configurare PC

E-mail

World Wide Web

Download

Carte de oaspeti

Feedback Links

Adrian Andrisan - Ady

Bogdan 

© Copyright 2001-2004

 Toate drepturile rezervate